София Христева от РАМ-Пловдив е ръководител на разкопките на Небет тепе.

...
София Христева от РАМ-Пловдив е ръководител на разкопките на Небет тепе.
Коментари Харесай

София Христева: Небет тепе е забележителен обект – обхваща период от Халколита до Възраждането

София Христева от РАМ-Пловдив е ръководител на разкопките на Небет тепе. Пред медията ни тя споделя в каква фаза са разкопките, какви находки открива екирът и кои ще са най-интересните за туристите зони след експонирането, рестацията, консервацията и социализацията на недвижимата археологическа полезност от национално значение. Небет тепе е част от огромния план " По крепостните стени на Филипопол " дружно с Източната врата.
Прочетете още
- София, към този момент от няколко месеца интензивно работите на Небет тепе. В каква фаза е работата на   археолозите?

-  Има доста работа. Оказа се, че част от структурите не са проучени напълно, а с цел да се реставрират и консервират, би трябвало да бъдат проучени напълно. Напредваме. Упяхме да проучим  една ранна постройка. В момента сме на Римски и Елинистически интервал в два други бранша.  Излизат  находки и доста структури, на които би трябвало да бъде изяснена стратиграфията (историята на културните пластове), там където има неясноти. Работим в дребни сектори, които са съобразени с ивичния ров и към този момент забележимите и проучени структури на терен.

- Споменахте, че в процеса на работа се е наложило да предатирате част от обектите в рамките на Небет тепе.

- Да, някои датировки не са прецизирани задоволително – едни ще станат по-късни, други – по-ранни. Имаме към този момент задоволително материал от тях и занапред следва работа  на бюро.  Да почистим монетите, нумизматите да кажат своите датировки. Същото важи и за керамиката.  Те са открити in situ  и ще ни дадат доста по-точна визия за времето, в което са вдигнати.

- Какво значи това да се предатира даден обект? Налага ли се?

- Не става дума да се постанова, а по този начин се получава. Защото в предишното има сектори, които не са проучвани. И с цел да не бъда груба към един от последните проучватели, единствено ще кажа, че евентуално е показал  тези датировки, с цел да можем да се съпоставяме с Микенските цивилизации и Троя. Да, този обект е с много представителни сгради  от Елинистическия интервал, а не от Бронзовата и Желязната столетия, както е считал предходният проучвател.  Давам ви образец – една от добре построените стени с огромни квадри. Той я е датирал в Раннобронзовата ера  (3 хиляди преди Христа), с една реорганизация към Ранножелязната ера при започване на 1 хиляди прочие Христа. Когато започнахме да допроучваме и да откриваме материали, се оказа, че става дума за стена, строена в интервала 1 в. прочие Христа – 1 в. след  Хр. Това е голяма разлика, а какви са били неговите подбуди, можем единствено да допускаме. Неговият списък липсва в Археологическия музей. Причината е, че част  от е изгоряла при един пожар в Бакаловата къща, а другата, че не я е предал в архива на музея. Останали са прекомерно малко данни, с цел да можем изрично да заявим по какви аргументи датира зидовете по този начин. Но от допроучването, което вършим ние, всички негови датировки се опровергаха и ни насочват към една по-късна дата.

- Означава ли това, че историята на Небет тепе стартира от 1 в. прочие Христа?

- Не. Тези интервали, за които той приказва, ги има на Небет тепе. Въпросната стена разрушава две по-ранни структури от Бронзовата ера от 3-ото и края на 2 хилядолетие преди Христа. Тоест  Небет тепе е било населявано, само че не я е имало тази монументална архитектура, която той е желал да  има. Градежите са много по-късни.

- Кои ще са най-атрактивните зони в новия обект?

- Най-атрактивни за посетителите ще бъдат крепостните стени и цитаделата – най-високата част на Небет тепе.  Там е съсредоточена и най-монументалната архитектура. Тайният вход  също ще бъде атрактивен за посетителите и те ще имат достъп до него.  Вече е измит и ще води туристите до площадка, от която да видят изсечените в скалата стъпала.

- Ще има и нужната информация…

- Да, ще има осведомителни табла, с цел да може туристите да не се чудят кое какво е, за какво е тук.  Това за мен е най-важното – да научат историята.  Стратиграфията на Небет тепе е най-забележителната в целия град – от халколита, въпреки и да не е непокътнат добре, до Възраждането. Цялата история е съсредоточена на едно място.

- Какви артефакти намирате?

- От раннобронзовия интервал открихме един глинен модел на колело, който е доста присъщ за този интервал, а в Пловдив има единствено още 3-4 такива. Изцяло е непокътнат. Има забавни находки и от  Късна древност и Рим – намерихме склад, хамбар, сходен на този открит в предходните сезони. Отново има питоси, в които са съхранявали зърно. Под него открихме друго помещение от по-ранен интервал, което е имало същата функционалност. И отново е ситуирано до по-късната кула – огромната. Оказва се, че всички икономически пространства в този интервал са били позиционирани наоколо до кулите.

- Има ли пояснение?

- Това е било най-защитеното място, наоколо до укрепленията, а в средата – по-представителните здания.

- Какви други предмети откривате?                                                                                                                                   

- Намираме доста съдове, част от които и вносни. Има огромно многообразие от размери и форми, стъклени съдчета, костени предмети, костена ръкохватка евентуално за нож, която е завършена като риба. Нямаме такава в сбирката на музея. Намерихме предмети от теракоти с изображения на божества.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР